1

(0 odpovědí, posláno do Příklady)

Měsíc vidíme na obloze prostým okem pod zorným úhlem asi 30 stupnu. Jak se změní tento zorný úhel, budeme-li ho pozorovat dalekohledem s objektivem o ohniskové vzdálenosti 1.5 m a okulárem o ohniskové vzdálenosti 5 cm? (15 stupnu)

Nevím jaká je závislost mezi zorným úhlem a ostatníma hodnotama.. nikde sem nenašla podobný příklad:-(

2

Dvojvypuklá spojná čočka vyrobená ze skla o indexu lomu 1.5 má ohniskovou vzdálenost 20 cm. Jaká je výška obrazu, je-li výška předmětu 2 cm ? ( 4 cm)..

Prosím o pomoc s tímto příkladem, nevím do jakého vzorce mám dosazovat

3

(3 odpovědí, posláno do Příklady)

Už sem to zavřela, tudíž nevím kde sem to našla, což je docela smůla, ale vím že nejdříve se tam počítal ten úhel a pak se to jen dosadilo a za k= 2. ale ted přesně nevím jak už to bylo.:|

1.Dutá koule s poloměrem r=0,1 m je nabita nábojem (mikro) C. Jaký je potenciál na povrchu koule, je-li koule umístěná ve vakuu?- našla jsem podobný příklad na netu, jen po dosazení mi to stále nevychází, už si nevím rady

2.Měděný drát o průměru 4 mm má být nahrazen hliníkovým drátem. Jaký průměr bude mít hliníkový drát, aby měl stejný elektrický odpor? (Hustota mědí je 0,02 x 10 na -6, hustota hliníku je 0,03 x 10 na -6). U tohodle příkladu bude asi platit nějaká úměra. jen nevím jaká je závislost hustoty a odporu

Gravitační pole

3.Kolikrát je gravitační zrychlení ve výšce 0,5 Rz nad povrchem Země menší než gravitační zrychlení na jejím povrchu? (2,25 krát)  Počítali jsme to s kamarádkou a vyšlo nám to 2,5 krat. tak nevím kde mohla být chyba:-(

Mechanika tuhého tělesa

4. Pod jakým úhlem může být nakloněna rovina, na které leží kulička s poloměrem 1cm, aby se nepohla z místa? Rameno valivého odporu je 0,01 cm.alfa = 34

5

(1 odpovědí, posláno do Příklady)

4. Pod jakým úhlem bude dopadat světelný paprsek na vodní hladinu, jestliže má odražený a lomený paprsek svírat úhel 90.

U tohoto přikladu mi chybí vztah pro výpočet, našla jsem základní, ale asi mi chybí nějaký mezikrok.

6

(3 odpovědí, posláno do Příklady)

Určete periodu mřížky, jestliže vzdálenost maxima nultého a třetího řádu je d =40 cm a mřížka byla osvětlená červeným světlem o vlnové délce 700nm. Vzdálenost stínítka od mřížky je 1,6 m .

k tomuto přikladu jsem našla vzorec že b= k x (lambda) / sin (alfa)
na internetu jsem našla i podobný příklad, ale po dosazení hodnot jsem nedošla k správnému výsledku.

7

Dva koherentní paprsky světla sodíkové výbojky  = 590nm se setkají v jednom bodě. Jejich dráhový rozdíl je 0,295 mm. Určete zda nastane v tomto bodě interferenční maximum či minimum.

Vzorec pro tento přiklad je že (delta)l = 2k x (lambda)/2...
nebo pro minimum (delta) l = k x (lambda)/2

To jsem si vyhledala, jen nevím jakým způsobem se to dosazuje, abych zjistila zdali se jedná o max či min. Děkuji za pomoc :-)

8

(1 odpovědí, posláno do Příklady)

Světlo dopadá ze vzduchu na vodní hladinu (n= 1,33), na které dochází k odrazu i lomu světla. Jaký úhel svírají odražený a lomený paprsek jestliže úhel dopadu je 30 stupnu.

Vím, že vzorec je sin(alfa)/sin(beta) = n2/n1... z toho bych vypočítala úhel lomu a uhel odrazu je stejný jak uhel dopadu .. Jen nemužu přijit na to jak se to dopočita ten úhel co mezi sebou svírají neutral