Téma: Pasívny a aktívny transport látok v bunke
Dobrý deň, rád by som sa spýtal dve otázky k týmto témam. V knihe je napísané toto: /Osmóza je prenikanie vody cez cytoplazm. membránu, ktoré nastane vtedy, ak táto membrána oddeľuje roztoky s rozličnou koncentráciou rozpustených látok. Voda bude prenikať cez membránu vždy z prostredia s nižšou koncentráciou rozpustených látok do prostredia s vyššou koncentráciou./ (Prostredie s nižšou koncentráciou rozpustených látok znamená, že tých rozpustených látok je tam menej, a teda že ta voda ide do prostredia kde ich je viacej, pretože potrebuje reagovať? Vysvetľujem si to takto a ešte aj za pomoci toho, že tá voda sa snaží vytvoriť rovnováhu ako pri difúzii. - chápem to zle?
Druhá otázka: k Aktívnemu transportu látok: /Membránové transportné proteíny môžu prenášať cez membránu látky proti ich koncentračnému spádu, to znamená aj vtedy, ak je ich koncentrácia v bunke väčšia ako v okolitom prostredí. Takýto prenos látok si vyžaduje spotrebu energie./ (Toto mi protirečí s pasívnym transportom - pretože potom je aj osmóza aktívny transport... )
Mohol by mi to tu niekto vysvetliť, prosím vás?